Hyvät kotisivut – Mistä on hyvät kotisivut tehty?

Hyvät kotisivut

hyvät kotisivut

Luodessasi kotisivuja yritykselle tulet varmasti törmäämään moniin oppaisiin hyvistä kotisivuista ja mitä kannattaa huomioida sivustoja luodessa. Tässä vaiheessa Google onkin paras kaverisi ja kannattaa etsiä sisältö vinkkejä, ottaa oppia blogeista ja hyödyntää tietotaito.

Käsittelen tässä artikkelissa kolmea aihetta Sisältöä, Julkaisujärjestelmää ja Hakukoneoptimointia, joita voit hyödyntää kotisivuillasi olit sitten vasta-alkaja tai kokenut konkari.

Kotisivujen sisältö

Sisällönluonti kannattaa aina suunnitella tiettyä kohderyhmää tai asiakasta varten. Ota huomioon asiakkaan tarpeet ja mitä hän juuri on etsimässä sillä hetkellä, kun haluaa palvelua tai tietoa kyseisestä asiasta.

Todella monella kotisivulla on käytetty vanhoja menetelmiä, jossa toistetaan ammattikieltä ja tästä syystä kotisivut myöskään eivät tuo asiakkaita. Pyri itse menemään asiakkaan ominaisuuteen sisältöä luodessa joka ei palvelusta tiedä vielä paljon, tai yhtään mitään.

Näin pääset lähelle sitä ajatusmallia

  1. Mieti jokin palvelu/tuote mitä tarvitset oikeasti tällä hetkellä.
  2. Syötä Googleen hakusanat ja valitse 3 paikkaa, jossa palvelua/tuotetta on saatavilla.
  3. Kirjoita ylös 2 asiaa kustakin paikasta ja mieti miksi ostaisit, juuri tästä paikasta?
  4. Palaa takaisin hakutuloksiin ja valitse viides välilehti hauista. Valitse 3 paikkaa.
  5. Kirjoita ylös 2 asiaa kustakin paikasta ja mieti miten aikaisemmat sivut olivat parempia?

Vertaa omaan sisältöösi

Saatko samanlaisen kuvan omasta sisällöstäsi, jos olisit ensiasiakas? Onko kotisivut luotettavat? Tarjoavatko ne vastauksen tarpeeseen? Onko teksti helposti ymmärrettävää? Ostaisitko itseltäsi tässä vaiheessa?

Julkaisujärjestelmä

Alusta johon kotisivut rakennetaan on suuri merkitys tulevaisuuden kannalta. Suosituimpia julkaisujärjestelmiä ovat WordPress ja Drupal, koska ne vaan toimivat niin pirun hyvin.

Avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmissä, et ole myöskään sidottu webhotellin tai kotisivujen suunnittelussa yhteen yritykseen, vaan kehitykseen on helppo palkata vaikkapa ulkopuolinen koodari. Ilmaisia kotisivu buildereita en suosittele, koska ne ikävä kyllä monesti on suunniteltu toimimaan vain periaatteessa muttei käytännössä.

Hyvä keino tarkistaa julkaisujärjestelmän toimivuus on surffata suoraan tukifoorumille ja katsoa mihin ongelmiin ihmiset etsivät vastauksia. Tottakai on myös tärkeä, että julkaisujärjestelmää pystyy itse päivittämään, koska ajankohtaisin ja parhain tieto tulee suoraan kotisivujen omistajalta.

Hakukoneoptimointi

Jotta kotisivut näkyvät asiakkaille ja kävijöille hakukoneissa kannattaa huomioida hakukoneoptimointi, jo sivustojen luomisvaiheessa. Hakukoneiden huomiointi ei ole vaikeaa, eikä todellakaan rakettitiedettä vaan ajattelemista hakijan hakutapojen kannalta.

Näillä pääset hyvään alkuun

  1. Voiko otsikoita ja kuvauksia muokata?
  2. Vastaako osoiterivillä oleva teksti otsikkoa?
  3. Onko sivuilla sivustokartat ja kuuluuhan kävijätilastointi pakettiin?

Etenkin Suomessa on vielä hakusessa 2 vaihtoehto ja voit olla ensimmäinen, joka hyödyntää tämän tärkeän hakukoneoptimoinnissa käytettävän tavan. Toki /1234 osoitteetkin voivat toimia, mutta otsikolliset vain näkyvät paremmin, helpommin ja ovat luotettavampia.