Tausta

Mies ruudun takana

Nimi: Niko Vittaniemi
Asuinpaikka: Kemi
Puhelin: 0445545728
Sähköposti: [email protected]

Hei vain ja tervetuloa! Olen tosiaan kotoisin täältä suomineidon kainalosta ja Meri-Lapin alueella olen vaikuttanut syntymästäni lähtien. Kuvailisin itseäni rehelliseksi ja suorapuheiseksi Lappilaiseksi, vaikkei ihan Lapista nyt kuitenkaan olla vaan siltä väliltä.

Pyrin hyödyntämään tätä ominaisuutta mahdollisimman paljon myös kotisivuja tehdessä ja kerron suorilta vinkkejä, mitä kannattaa tai ei kannata tehdä esim. Vilkkuvia monilla väreillä välkkyviä valoja joita jokaisella sivulla oli v.1990.

Kotisivujen luomisen aloittaminen

Itseasiassa tämä on jännä tarina: Toimin vuonna 2008 isäni yrityksessä hierojana ja markkinointi- ja viestintäpäällikkönä, jolloin ajankohtaiseksi tuli hankkia kotisivut yritykselle. Soittelin monet mainostoimistot ja web-suunnittelijat läpi, ennenkuin tulimme isäni kanssa siihen tulokseen että ”Tämähän on aivan älyttömän kallista” 1800€ pienistä 5-sivun kotisivuista. Asia jätettiin hetkeksi sille tielleen ja kehitettiin vain normaaleja lehti- ja luettelomarkkinointia.

Kuin kohtalon saattelemana löysin hetken päästä Kotisivukoneen ja sloganit ”Tee se itse” kuulostivat niin hyvältä korvissa ettei toista. Näinollen pääsin luomaan ensimmäiset sivustot isäni yritykselle ja sivut tuntuivat olevan 10x parhaimmat, kuin kilpailijoilla (Monella vielä tähän aikaan ei ollutkaan kotisivuja kyseisellä alueella). Nyt vain odottelemaan asiakasvirtaa ja soivaa puhelinta oli mielessä.

Ongelma 1 – Miksi sivustot eivät näy hakukoneissa?

Kotisivut eivät näkyneet hakukoneissa sanoilla, joilla sen haluttiin näkyvän. Syystä ei ollut mitään tietoa olihan kotisivuilla hienot listaukset palveluista ja kuvia. Tuntuuko tutulta? Varmaan moni ”Tee se Itse” henkilö on törmännyt tähän samaan. Kun asiaa aloin tutkimaan eteenpäin kävi ilmi erittäin yksinkertaisia asioita, jotka ei ollut tullut pieneen mieleenkään. Sivustot voi ilmoittaa Googleen, joka jouduttaa löytymistä. <- Miten Google löytää sivusi, jos kukaan ei linkitä niille?

Ongelma 2 – Miksi kotisivut näkyvät sivulla 3 hakutuloksissa?

Okei näinollen käytin ohjattua tapaa ja ilmoitin sivut Googlelle ja parin päivän päästä sivut löytyivätkin internetistä mutta sivulta 3 hakutuloksissa. ”Mikähän tässä nyt on?” Ykkösivullehhan se pitäisi mennä, kun siellä on vain yritystietoluetteloita tai Suomi24 keskusteluita.

Taas alkoi pitkä tutkiminen mikä on vikana sivustoissa, kun haluttiin Fysioterapia Keminmaa:lla näkyä. Syyksi paljastui sivustojen sisältö. Okei siellähän oli kuvia, listausta palveluista, tekstiä suoraan liiketoimintasuunnitelmasta mutta konkreettisesti kukaan ei etsinyt näillä hienoilla termeillä Googlesta.

  • Fysikaaliset hoidot
  • Sähköterapia
  • SV-lain mukaiset korvaukset suoraan pois lähetehoidoista suorakorvausmenettelyllä

Se virhe mikä tässä listauksessa ja monilla sivuilla tapahtuu vielä tänäkin päivänä on helppo ”Asiakas ei tiedä mitä termit tarkoittaa, eikä hae näin hienoilla termeillä”. Kun listausta muutettiin ”Fysioterapiaa, Lähetteellä yms.” alkoi myös kotisivut näkyä paremmin hakukoneissa ja asiakkaat alkoivat löytämään sivustoille paljon paremmin.

Kotisivujen luonti toisille yrityksille

Ylläolevien tapahtumien jälkeen päivittelin ja parantelin sivustoja, jonka jälkeen kyselyitä alkoi tulemaan kolleegoilta olisiko heille myös mahdollista toteuttaa kotisivut. Samoihin aikoihin Kotisivukoneella alkoi jälleenmyyntiohjelma, johon lähdin mukaan ja kotisivustoja oli helpompi myydä asiakkaille hyvällä materiaalilla.

Uudet opiskelut ja sivujenteko harrastuksena

Vuonna 2010 lähdin opiskelemaan Sosionomiksi Kemi-Tornion Ammattikorkeakouluun ja kotisivujen teko jäi hieman taka-alalle mutta armaaksi harrastukseksi. Päivittelin monesti asiakkaiden sivujen ulkoasua ja annoin vinkkejä hakukonenäkyvyyden parantamiseen. Kuin myös tuli luettua alan johtavia bloggaajia, kirjoja, opeteltua videoiden tekoa ja kuvankäsittelyä.

Mikä muuttaa ihmisen elämän totaalisesti?

No tietenkin loukkaantuminen. Työharjoittelussa ollessani vuonna 2011 satuin kaatumaan selälleni, ja en pystynyt istumaan pitkiä aikoja ilman kipuja, joka lopulta johti siihen että jouduin koko kouluvuoden olemaan sairaslomalla.

Tekemään tottuneena ihmisenä toimettomuus oli todella vaikeata ja puolenvuoden kuluttua kotiin tuli Kelan lappu ”Sairauseläkkeen Hakeminen”. Tämä sai niskakarvat nousemaan pystyyn ja ”Eikä muuten varmasti!” fiiliksen nousemaan.

Vastauksena WordPress ja Webhotellit

Olin hieman ehtinyt jo tutustua tähän julkaisujärjestelmään kun ”lapun” sain kotiin ja tämän innoittamana aloin tutkimaan onko mahdollista tehdä harrastuksesta ihan kokopäiväinen työ. WordPress itsessään tarjoaa mahtavat laajennukset ja kattavammat mitä Kotisivukoneella tällä hetkellä oli mahdollista.

Halusin luoda palvelun, jossa asiakkaille tarjotaan kaikki tarpeelliset palvelut samasta paikasta ja jos ei ole teknillisesti mahdollista niin ohjataan asiakas suoraan osaajalle. Palvelun, joka realistisesti skaalautuu yrityksen kasvaessa ja on helppokäyttöinen asiakkaan kannalta.

Loppusanat

Jos jaksoit lukea loppuun saakka, kiitän oikein paljon mielenkiinnosta ja pyydän ottamaan yhteyttä kaikissa kotisivu ja kotisivujen markkinointi asioissa. Täällä takana on tekijä, joka tekee tätä hommaa intohimosta ja rakkaudesta juuri tähän työhön.