Verkkokauppa: Miksi paskaa voi myydä internetissä 180 000 muttei kultakoruja?

Törmäsin tänään mielenkiintoiseen ja ikäväänkin artikkeliin oman paikkakuntani liikkeestä.

Kemiin ei jää enää montakaan erikoisliikettä. 🙁 -Annemari-

Posted by Pohjolan Sanomat on 25. elokuuta 2015

Porisimme juuri pari viikkoa sitten äitini kanssa kyseisestä liikkeestä ja hän kertoi kuinka rippiristini, jonka sain ja totta kai olen hukannut. Oli sulatettu kyseisessä paikassa heidän samasta paikasta ostettujen kihlasormusten materiaalista.

Äitini kyseli kuinka kyseisellä paikalla menee ja toki vastasin ”Hyvin varmaan, mitään ei ole heistä kuulunut ainakaan!”. Noh kuuluminenhan on juuri tyyntä myrskyn edellä.

Itse olen ajatellut hankkivani kihlasormukset samasta paikasta jos vain tulevan vaimokkeen kanssa päästään yhteisymmärrykseen asiasta, toki voidaan pientä painimatsia vääntää asian tiimoilta. Miksi sitä hyvää perinnettä lopettaa eikös?

Internetissä on aina tilaa hyvälle verkkokaupalle ja etenkin erikoiselle

Artikkelista silmiini pisti ja sydäntä riipaisi seuraava lausahdus:

Verkkokaupassa läpi lyöminen on Ypyän kaltaiselle pienelle liikkeelle tässä vaiheessa vaikeaa, sillä moni muu kilpailija on jo vakiinnuttanut asemansa siellä.

Okei ollaanpas nyt oikeasti rehellisiä

Verkkokauppiaaksi alkaminen on aina haasteellista ja vie oman aikansa. Todennäköisesti suurimpia puljuja, ei ikinä voitetakkaan, siksi erikoisosaaminen toimii valttikorttina. Ja jokaisella liikkeellä, joka luo räätälöityjä ratkaisuja on mahdollisuus menestyä.

Kuinka moni iso verkkokauppa voisi käyttää sloganeja sivuilla kuten vaikkapa:
– Kohta 120 vuotta kultakauppaa ja räätälöityjä koruja

Lisäämällä auktoriteettiä, perinteitä, tarinaa ja huipputuotteita tästä yrityksestä olisi online menestykseksi. Oikein tehtynä! Oikein tehtynä tarkoittaen sitä, että oikeasti perustetaan verkkokauppa ja testataan asiaa ennen kuin pistetään pillit pussiin.

Miksi erikoiset verkkokaupat ja sivustot toimivat?

Erikoisosaaminen on kovassa huudossa tänä päivä ja jokainen voi olla velho omalla erikoisosaamisellaan. Kaikkein parhaiten sivustot lyövät läpi kun keskitytään johonkin tiettyyn osa-alueeseen josta tiedetään todella paljon.

Tämä on parasta asiakaspalvelua mitä voi tänä päivänä tarjota. Isot yritykset eivät tähän edes pysty, siksi pienet yritykset pistävät isoja verkkokauppoja ja kotisivuja kyykkyyn omalla osaamisellaan.

Otetaan esimerkiksi eräs kilpailluimmista alueista koko maailmassa eli vaatekauppa. Disturb.fi kyseinen yritys on n. 20km päässä aikaisemmin mainitsemastani yrityksestä. Mutta heillä on yksi selkeä ero. Toisella on verkkokauppa ja toisella ei.

disturp-artikkeli

Pieni ote artikkelista:
Disturb on kasvattanut toimintaansa joka vuosi. Liikevaihto on kasvanut koko ajan ja tällä hetkellä se on noin 2,1 miljoonaa. Päivittäin yritys postittaa keskimäärin parisensataa tuotetta ympäri Suomea. Myös virolaiset ovat löytäneet keminmaalaisten verkkokaupan. Voit lukea koko tarinan täältä..

Niche – Tärkein internetissä on: miten myydään, ei mitä myydään

Ihan oikeasti paskaakin on myyty 180 000$ arvosta internetissä ja vieläpä viime vuonna.

30 000 onnellista ostajaa saivat laatikkonsa bullshittiä ja tässä alla on Youtube video erään onnellisen bullshitin vastaanottajalta kun hän avaa laatikon.

Miksi suuri osa verkkokaupoista ja kotisivuista ei toimi?

Olen toteuttanut kotisivuja, verkkokauppoja ja auttanut ihmisiä internetmarkkinoinnissa jo noin 7 vuotta ja on pari asiaa jotka nousee esille eniten.

1. Kotisivut tai verkkokauppa ei ole suunniteltu asiakaslähtöiseksi.

Tarkoittaen sitä että siellä on ammattitekstiä jota insinööri vain ymmärtää. Ei siis asiakaslähtöistä tekstiä.

2. Kaikkein tärkeimmät asiat ovat piilossa jonkun välilehden alla kuten:

ilmaiset toimituskulut, ilmainen konsultointi, suomalaisuus, tyytyväisyystakuu, tuotteen tarina, palautusoikeus ja kokemus/ammattitaito.

3. Asiakkaan maksutottumuksia tai tilannetta ei oteta huomioon.

Kuten vaikkapa osamaksu, tai yksi erittäin tärkeä asia: Kansallisuus. Jos, yrität myydä tuotteita Kiinalaisille, Suomalaisilla verkkopankkimaksuilla niin myyntiä ei kyllä voi odottaa. Tämäkin on tosi juttu.

Näin pieni asia oli jäänyt huomaamatta 3 vuotta toimineessa verkkokaupassa. Ei ole ihmekkään, että myynti lähti nousuun Kiinaan kun maksutavat vaihdettiin.

Oletko itse tarkistuttanut sivustosi asiakkaan näkökulmasta jo?

4. Oletetaan liikaa: Markkinointi on tarpeellista

Oletetaan että pelkästään sivustojen tekeminen internettiin tuo sivustoille kävijöitä, asiakkaita ja todella paljon myyntiä ja painetaan vain päivitä näppäintä. Tämä on todella kaukana totuudesta.

Oikeastaan internet-markkinoinnin kuvaaminen on helppoa. Menestykseen on kaksi tietä: maksa tai jaksa. Simppeliä eikös?

Intenet-markkinointiin tutustuminen onnistuu parhaiten lukaisemalla läpi Internet-markkinoinnin ABC. Ottamalla käyttöön joitain asioita kyseistä artikkelista tai vaikkapa kaikki määrittää kuinka paljon kyseinen verkkokauppa tai kotisivut tuottavat myyntiä yritykselle.

internet-markkinoinnin-abc

Testaamisen jälkeen tiedät mikä toimii ja mikä ei

Kaikki menestyvät verkkokauppiaat, blogit ja kotisivujen omistajat käyvät testaamalla läpi mikä heidän alallaan parhaiten toimii. Kuten vaikkapa B2B myynnissä voi olla tarpeen laittaa kissankokoisilla kirjaimilla ”toimitamme tuotteita vain yrityksille” joka erottaa paikan muusta kilpailusta. Kun taas toinen voi keskittyä enemmän tarjoamaan kuluttajille erikoisosaamista.

5. Vähätellään omaa ammattitaitoa tai pelätään istumista koneella.

Ammattitaito ja hyvät ammattilaisen vinkit vaikkapa blogissa markkinoivat tuotteitta mielenkiintoisesti ja niin että jokainen sen ymmärtää. Nappaa käteen vaikkapa nauhuri ja kerro nauhurille tuotteesta ja kirjoita artikkeli.

Itsehän olin kipeänä koulusta kun pilkut opeteltiin ala-asteella ja näitä pirulaisia en ole vieläkään kunnolla oppinut. Joten yleensä kirjoitan Wordissä joka auttaa hoitamaan kielivirheitä ja sen jälkeen nappaan simppelisti kopioi/liitä menetelmällä tekstit WordPressiin.

Varmasti osa ihmisistä kiristää hampaita näillä kohdin mutta internetissä kirjoitetulla sanalla on tärkeämpi merkitys kuin kieliopilla. Tässähän se kirjoittaessa kielioppi myös paranee, joten ei kannata myöskään sinun ujostella! Voit myös pistää kuvan joka kiteyttää tilanteen.

oops

Hyödynnä kontakteja

Jos, itse et tykkää istua koneella tai halua päivittää Facebook –sivua tai muuten vain markkinoida internetissä omia palveluita. Kannattaa ehdottomasti ottaa vaikkapa sukulainen mukaan toimintaan, jolle internetin käyttö on ihan normaalia tai palkata joku ylläpitämään sivustoja. Palveluita löytyy todella paljon näinä päivinä.

Suosituimmat alustat kuten vaikkapa WordPress on niin helppokäyttöisiä tänä päivänä että varmasti jokainen pystyy sivustoja itse päivittämään. Toki pientä opettelemista tarvitaan aina mutta olisihan se elämä tylsää jos ei mitään uutta tulisi koskaan 😉

6. Yliarvioidaan paikallisuuden merkitys

Paikallisen merkitys on tosi paljon pienentynyt mitä se oli ennen. Syystäkin.. Ennen oli helpompi mennä paikalliseen liikkeeseen kuin naapurikuntaan tarkastelemaan tuotteita, hintoja ja kokoja. Nykyään on niin helppo avata selain ja tarkastella kaikkia näitä suoraan vaikka istuessa kotisohvalla kello 12 yöllä.

Kuinka moni kivijalkaliike on auki 12 yöllä? Ei kovin moni. Moni vielä tänäkin päivänä yrittää keksiä höpötyksiä kuten ”Asiakaspalvelu on parempi liikkeessä”. Tämän päivän paras asiakaspalvelu on se kun istut omissa lempikalsareissa kotona ja chatti vastaa sinun kysymykseen alle minuutissa tai pistää myöhemmin viestiä kun liike on auki.

Ei bensakuluja, ei laittautumista tai sitä että sinun pitää järjestää päivä niin että kerkeät käymään liikkeessä koska suurinosa ihmisistä on töissä klo. 16.00 saakka ja eihän silloin muiden kiireiden takia jaksa lähteä enää mihinkään? Ehkä tästä syystä tämä aika on myös todella suosittu verkkokauppojen ja kotisivujen selailuissa.

Verkkokaupat ja kotisivut toimivat asiakkaiden ehdoilla 24/7. Kivijalkaliikkeet taas eivät. Toki asiakaspalvelu itse liikkeessä ja henk.kohtainen opastus on ihan mahtavaa ja osa varmasti tätä käyttääkin mutta verkkokauppiaana se ei ole välttämätöntä.

Kun kivijalkaliike ja verkkokauppa toimivat samaan aikaan on tämä mahtava toteutus. Verkkokauppa.com:han on alkanut verkkokaupasta 😉

Mahtava serkkuni Kemin alueelta vielä kävi kommentoimassa tätä asiaa Facebookissa kun ihmettelin miksei verkkokauppaa ole ollenkaan. Hän olisi juuri potentiaalinen asiakas liikkeelle ja varmaan kohtapuolin kilistellään hääkelloja koko suvun voimin. Mutta kuinka hän voi valinnan tehdä ilman kuvia? Ottaa vapaapäivä töistä ja mennä liikkeeseen?

peukku

6. Väärä yhteistyökumppani

Jos, olet pienyritys niin kannattaa kumppaniksi ottaa myös pienyritys jotka tarjoavat kotisivut, hakukoneoptimointia, AdWords markkinointia ja sisältömarkkinointia tai ainakin tietävät yhteistyökumppanin, jolta näitä palveluita saa ja he toimivat yhdessä.

Isot yritykset jotka tarjoavat kotisivuja eivät pysty monesti tarjoamaan oikeasti toimivaa kokonaisuutta ja sanovat vain: ”Kyllä herra, heti herra..”

Vaikka sivuille olisi tulossa sellaista tekstiä ettei asiakas sitä ymmärrä, ennen insinööri koulutusta. Eli kannattaa tutkia vaihtoehtoja ja hankkia kotisivut siltä ihmiseltä joka ajattelee ja kysyy sinun bisneksestäsi ja kuka on kiinnostunut sinun asiakkaistasi.